Veilig werken met de Graafmachine (Mini)
De werkgever moet erop toezien dat mobiele arbeidsmiddelen worden bediend door personen die hiervoor specifiek deskundig zijn. Het is in strijd met de wet om personen zonder specifieke deskundigheid hiermee te laten werken.
Dit kan dan aangemerkt worden als een WED (Wet Economische Delicten) waarbij de sancties volledig voor rekening van de werkgever komt te liggen.
- Min. 4 personen
- Duur: 1 dag (08:00 – 16:00 uur)
- Lesmateriaal: inclusief digitaal lesboek
- Officieel certificaat: inclusief
- Frequentie: Dagelijks
- Geldigheidsduur certificaat: 5 jaar
- Locatie: In-company
Het werken met een graafmachine kan gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld het gevaar van kantelen op een talud of helling bij sloten of kanalen, maar ook bij op- en afrijden van de aanhangwagen of auto. Als de spoorbreedte kleiner wordt, neemt het kantelgevaar toe. Bij minigravers (tot 5½ ton) is de spoorbreedte klein, waardoor het kantelgevaar relatief groot is. Een ander gevaar is het raken van kabels, leidingen en buizen. Grote graafmachines worden in de hoveniers sector weinig ingezet en worden in dit stuk niet beschreven.
Derhalve dienen de gebruikers specifiek deskundig te zijn en een training gevolgd hebben.
Doelgroep en toelating
U leert in deze cursus hoe u veilig en verantwoord kunt werken met de minigraver. De machinist van een minigraver voert allerlei werkzaamheden uit. Hij bedient de machine zelfstandig en neemt verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zijn omgeving. Verder bereidt de machinist zijn werk voor en voert de opdracht uit.
Onderwerpen die in deze cursus aan bod komen zijn: op- en afrijden minigraver op een aanhanger, bedienen van de minigraver, wisselen hulpstukken en het graven cunet.
Doelgroep
Werknemers bij o.a. gemeenten en groenvoorzieningsbedrijven die willen leren hoe om te gaan met de minigraver.
Tijdens deze veiligheidstraining die, alleen In-company kan worden verzorgd, staat het functioneren en de verantwoordelijkheid van de werknemer/bediener centraal. De nadruk zal liggen op de veiligheidsvoorschriften zoals deze door de Arbeidsinspectie en de Arbo-wet zijn opgesteld.
De training bestaat uit een theorie en praktijkgedeelte.
De training is praktijkgericht, d.w.z. dat de theorielessen uitsluitend gegeven worden te ondersteuning van de praktijkinstructie in de dagelijkse arbeidsomstandigheden van de werknemer. Met andere woorden, elke training is maatwerk.
Dit betekent voor het bedrijf minder schade aan gebouwen, goederen of hefmiddelen, verminderde kans op bedrijfsongevallen, lager ziekteverzuim en gemotiveerd personeel.
Tevens voldoet u middels deze unieke trainingsdag aan Art. 8 Arbo-wet. (bijscholen en voorlichten van werknemers m.b.t. veiligheid en gezondheid).
In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:
Tijden de theorie worden de volgende onderwerpen besproken; · Veiligheid A.I. 14 en Arbo-wet · Stabiliteit, belading en zwaartepuntbepaling · Vakkennis op basis van werkzaamheden · Lastgrafiek en belasten van minigraver · Dagelijks onderhoud (batterij, motor) · Verkeersvoorschriften · Nieuwe ontwikkelingen en wetten | De praktijkinstructie bestaat o.a. uit het toepassen van de veiligheidseisen in de praktijk: · Rijden met de minigraver, · Stabiel plaatsen op een aanhanger · Alle bedieningsfuncties van de minigraver, · De minigraver veilig en beheerst kunnen bedienen, · Laden en belasten van s minigraver shovel · Dagelijkse controle (voor, tijdens en na de werkzaamheden) |
Voor ondernemingen die een op de eigen praktijk toegespitste training prefereren bestaat er de mogelijkheid tot het leveren van maatwerk.
Examen
Aan de cursus is een eventueel examen verbonden. De deelnemers krijgen na afloop van de cursus een Certificaat veilig werken met de minigraver
Duur van de opleiding
Opfris/Herhalingopleiding: 1 dag. ( 2 dagdelen 08:30 -15:30 uur)
Basisopleiding: 2 dagen. ( 4 dagdelen 08:30 -15:30 uur)
In-company
Deze training wordt bij de opdrachtgever op locatie verzorgd.
Voordelen incompany trainingen
- Uw medewerkers leren hoe ze in uw bedrijf op een graafmachine kunnen rijden. Waarbij de risico’s meegenomen kunnen worden.
- Tijdens de training wordt er gebruik gemaakt van de eigen graafmachine. Tevens zal de instructeur de training aanpassen aan de huidige werkwijze en hierdoor hebben de deelnemers meer inzicht op het veiliger werken.
- In verhouding minder tijd kwijt aan een training dan op opleiderslocatie
De cursusduur is als volgt opgebouwd:
Aantal | Theorie/praktijk |
---|---|
1 – 2 personen | 2 uur + 2 uur |
3 – 4 personen | 2 uur + 3 uur |
5 – 6 personen | 2 uur + 4 uur |
7 – 8 personen | 3 uur + 5 uur |
Reiskosten 0,19 ct/km
Meer informatie?
Om uw personeel te trainen binnen uw organisatie is het soms van belang meer te weten. Door ons te juiste informatie te geven over de arbeidsmiddelen, hulpmiddelen en eventuele lading, kan onze instructeur de lessen op maat maken.
Code 95
Deze opleiding is gecertificeerd bij het CCV in het kader van de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs.
Met de code 95 toont u aan dat u vakbekwaam bent. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is.
Deze code is vijf jaar geldig.
Kosten uitvoeringstoezicht CCV: € 24,95 per persoon/per dag, te behalen uren: 7 uur
In-company? Extra toeslag € 100,00
Meer informatie ontvangen?
Wenst u meer informatie, vul dan onderstaande formulier in en laat ons contact met u opnemen.Prijsopgave: Zie onze tarievenlijst >>Klik hier<<
Bijzonderheden:
Wanneer u meer informatie wenst te ontvangen betreffende deze opleidingen, neem dan contact op met ons kantoor en mail naar info@safety-consult.nl